Bloeddonatie

Bloeddonatie Vraag & Antwoord – Duiken na bloeddonatie

Q/ Mag je duiken na een bloeddonatie? Of is het verstandiger om na een bloeddonatie een tijdje niet te duiken?
A/ Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is wat achtergrondinformatie nodig.

Wat houdt bloeddonatie eigenlijk in?
Bij bloeddonatie wordt ongeveer 500ml bloed afgenomen. De gemiddelde mens heeft een totaal bloedvolume van ongeveer 5l; dit houdt dus in dat bij bloeddonatie 10% van het bloedvolume wordt afgenomen.
Het lichaam reageert hierop door vloeistof uit de weefsels in de bloedsomloop te brengen, zodat het volumeverlies binnen 24u weer wordt aangevuld.
Naast volume worden ook bloedcellen aan het lichaam onttrokken, en deze moeten weer aangemaakt worden door het lichaam. Het duurt ongeveer 8 weken voordat alle verwijderde cellen weer aangevuld zijn. Dit is ook de reden waarom het aantal bloeddonaties per jaar beperkt wordt tot 4 á 5.

Wat voor gevolgen heeft dit nu voor het duiken?
Duiken binnen de eerste uren na de bloeddonatie is niet aan te raden vanwege het verminderde bloedvolume; in principe ben je gedehydreerd [uitgedroogd]. Naast het feit dat je hierbij vermoeidheids- en duizeligheidsklachten kan hebben, kan dehydratie een risicofactor voor het ontwikkelen van een decompressieziekte zijn.
Aangezien na 24u het bloedvolume weer als vanouds is, kan nadien weer gedoken worden. Het bloed is dan nog wel verdund, aangezien de bloedcellen nog aangemaakt moeten worden. Dit geeft echter geen risico op decompressieziekte, aangezien stikstof wordt opgenomen in het plasma (wat voldoende aanwezig is) en niet in de bloedcellen.

Is dat anders bij plasmadonatie?
Bij plasma donatie doneer je alleen het plasma en worden de bloedcellen weer teruggegeven. Je lichaam herstelt daardoor sneller. Wat betreft het duiken geldt hetzelfde als bij bloed donatie: na 24u kun je weer zonder problemen duiken aangezien het volume dan weer is aangevuld.