Botbreuk

Vraag & Antwoord – Duiken na een botbreuk

Q/ Momenteel zit ik met mijn been in het gips door dat ik bij een ongeval mijn enkel heb gebroken. Welk advies kunt u me geven ten aanzien van het duiken nadat het gips is verwijderd?

A/ Behalve dat het bot gebroken is wat op röntgenfoto’s te zien is, zal er ook schade zijn aan de omliggende weefsels. Deze hebben ook tijd nodig om te herstellen, en dat kan langer duren dan het herstel van een botbreuk. Zolang het lichaam nog bezig is met genezen van de schade, is er een verhoogde doorbloeding te plaatse. En dit kan het risico op decompressieziekte verhogen. Bovendien is het de vraag in hoeverre duiken met het opbouw van stikstof het herstel kan belemmeren.
Binnen de duikgeneeskunde gaan we er vanuit dat de dubbele tijd van de immobilisatie voldoende is om bot en spieren te laten genezen om weer veilig te kunnen duiken (dus bij 6wkn gips totaal 12wkn na het ongeval duikonthouding). Het maakt daarbij niet uit of je alleen in het gips hebt gezeten, of dat je geopereerd bent aan de breuk.
Duiken kan weer hervat worden míts er geen klachten meer zijn van de botbreuk en je het been weer volledig kunt belasten. Daarnaast mag je geen beperkingen opgelegd hebt gekregen door de behandelend arts.
Als het bot nog niet voldoende is genezen, is de kans op decompressieziekte ter plaatse groter.