Buisjes in de oren

Vraag & Antwoord – Buisjes in de oren

Q/ Ik ben zelf enthousiast duiker. Mijn dochter is elke keer enthousiast als ik weer ga duiken, en zou dit ook graag een keer willen proberen. Ze heeft echter 2 jaar geleden buisjes in haar oren gekregen. Mag ze dan wel duiken?

A/ Buisjes in de oren plaatsen is een ingreep die veelal bij kinderen wordt gedaan. Kinderen hebben regelmatig last van oorontstekingen door de andere anatomie van het middenoor; de buis van Eustachius is nog kort en smal. Hierdoor kan de buis van Eustachius verstopt raken en kan het middenoor zijn slijm en viezigheid niet kwijt en krijg je een middenoorontsteking. Tijdens het opgroeien wordt de buis van Eustachius langer en breder, zodat hij minder snel verstopt kan raken.
Bij de ingreep wordt er een heel klein buisje (slechts 1.5mm!) in het trommelvlies geplaatst, zodat de viezigheid via die route naar buiten kan. Zolang de buisjes nog in de oren zitten, kan er niet gedoken worden. Aangezien het middenoor dan een open verbinding heeft met het water, kunnen er juist weer ontstekingen ontstaan.
De buisjes groeien meestal vanzelf weer uit het trommelvlies en het gemaakte gaatje groeit dan weer dicht. Hoe lang dit duurt, is per persoon verschillend. Na enkele maanden zou het buisje er wel uitgegroeid moeten zijn. Nadien is het geen probleem meer om te duiken.