Proplugs Vented

Proplugs Vented

Vanuit een aantal reacties op mijn blog over buitenoorontstekingen kwam de tip voor het gebruik van Proplugs Vented; oordoppen met een ventiel waardoor ze veilig zouden zijn bij het duiken. Ik heb wat research gedaan naar deze Proplugs Vented, aangezien ik zelf niet bekend was met deze oordoppen. 

Op de website van Proplugs wordt het volgende vermeld: “De Doc’s Proplugs Vented zijn vooral ter preventie van de verschillende ooraandoeningen die scuba-duikers, free-divers, snorkelaars (…) onnodig oplopen. Dit is de enige oordop die KNO (duiker) artsen en instructeurs aanbevelen om preventief te gebruiken om duikersoor, zwemmersoor en exostosis externa te voorkomen, volkomen veilig om mee te klaren tijdens het afdalen onder water en in de lucht. Gebruik ontlast de hoeveelheid invloed op het trommelvlies en de gehoorgang.”

Het bedrijf beweert hierbij dat de oordoppen positieve effecten kan hebben op potentiële problemen bij het duiken:
1) Water in de gehoorgang, wat vervolgens oa een buitenoorontsteking kan geven. Echter door het ventiel komt er bij een bepaalde druk (vanaf 4-6m) alsnog water in de gehoorgang. Mogelijk filtert het ventiel dan de viezigheid in het water, waardoor het risico op een buitenoorontsteking verkleind wordt?
2) Klaren. Echter problemen bij het klaren wordt veroorzaakt door een niet goed functionerende buis van Eustachius, welke aan de andere kant van het trommelvlies zit. Ik zou dus niet weten wat de oordoppen voor voordelen op het klaren heeft.

Vervolgens heb ik geïnformeerd bij een aantal KNO-artsen met duikmedische kennis over hun ervaring met Proplugs Vented, én bij collega-duikerartsen van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde. Opvallend genoeg hadden de meesten nog nooit gehoord van deze oordoppen, ondanks de beweringen op de verschillende websites! Wetenschappelijke onderzoeken naar de voor- en nadelen van de Proplugs Vented heb ik niet kunnen vinden.

Daarentegen heb ik van meerdere gebruikers positieve reacties gehoord over het gebruik van de Proplugs Vented. Duikers die regelmatig last hebben van een buitenoorontsteking bij frequent duiken, geven aan dat ze die niet meer hebben gehad sinds het gebruik van deze oordoppen. Vooral het gebruik bij duikvakanties zorgt ervoor dat er geen duiken meer overgeslagen hoeven te worden door een buitenoorontsteking.

Op basis van mijn research kom ik tot het volgende conclusies:
* Vanuit duikgeneeskundig oogpunt zie ik geen duidelijke voordelen van het gebruik van de Proplugs Vented, maar ook geen nadelen.
* Mocht je regelmatig last hebben van buitenoorontstekingen waardoor je niet kunt duiken, is het een kleine investering om de Proplugs Vented uit te proberen.

!!! Let op dat je bij het duiken specifiek de Vented-oordoppen gebruikt, aangezien die een ventiel bevatten om de drukverschillen op te heffen. Anders ontstaat er een afgesloten luchtruimte tussen de oordop en het trommelvlies waarbij een squeeze danwel een barotrauma kan ontstaan!!!

NB: Ik heb géén aandelen bij dit bedrijf en ben ook niet door dit bedrijf ingeschakeld om reclame te maken voor de oordoppen! Mijn doel voor de beschrijving van deze Proplugs Vented is om duikers hierop te attenderen en er gelijk een kritische noot bij te zetten.