Duikerskoliek

[Gastric squeeze]

Een duikerskoliek ontstaat doordat gas in het maag-/darmstelsel volgens de wet van Boyle tijdens de opstijging uitzet en een weg naar buiten probeert te vinden. Door verschillende oorzaken kun je een overmatige hoeveelheid gas in je maag en darmen krijgen.
* Het drinken van koolzuurhoudende dranken of het eten van bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kool / bonen / noten / gefrituurd voedsel) geeft gasproductie bij de vertering.
* Bij het kauwen van kauwgom kan extra lucht ingeslikt worden en in de maag terecht komen.
* Sommige medicijnen kunnen als bijwerking gasproductie met daarbij boeren of winderigheid geven.
* Een middenrifbreuk [hernia diafragmatica] kan geven dat je minder goed kunt opboeren, waardoor het gas niet weg kan.
* Sommige operaties (bepaalde anti-obesitas operaties of operaties tegen een middenrifbreuk) kunnen opboeren bijna onmogelijk maken.
* Duikgerelateerd kun je een overmatige hoeveelheid gas in je maag- / darmstelsel krijgen door het veelvuldig op een verkeerde manier klaren volgens de Valsalva-methode met het hoofd naar beneden.

Door het uitzetten van gas ontstaat een vol gevoel in de maag. Doordat de darmen proberen het gas uit het lichaam te krijgen, ontstaat een pijnlijk of zelfs een krampend gevoel. Dit is de genoemde koliek. Het gas probeert een weg uit het lichaam te vinden, waardoor je gaat boeren en/of winden moet laten. In ernstige gevallen kan er zelfs een perforatie van de maag of darm ontstaan als het gas geen weg naar buiten vindt.
De behandeling van een duikerskoliek is het laten van boeren en/of winden. Hoe sociaal ongemakkelijk dit ook is, het zal als een hele opluchting voelen als het gas uit het lichaam is. Het kan ook helpen om weer een klein stukje af te dalen (naar maximaal 3m) waardoor het gas inkrimpt en dan mogelijk makkelijker zijn weg naar buiten kan vinden. Een enkele keer is het nodig om een middel te geven tegen de spasmen om de pijn tegen te gaan.

Ter illustratie het beloop van de klachten van een duiker die mij attendeerde op het bestaan van een duikerskoliek. Het gaat om een beginnende duiker die recent zijn duikbrevet heeft gehaald. Zonder extreme duiken te maken waarbij hij ruim binnen de nultijden bleef, is hij meerdere keren heel beroerd boven gekomen. De klachten beginnen zodra hij aan de oppervlakte komt; misselijk / kokhalzen / erg ziek voelen. Het lukt niet goed om op te boeren. Braken lukt niet. Bij het rechtop gaan staan, kan hij met moeite kleine boertjes laten. Hoe meer lucht hij kwijt raakt, hoe beter hij zich gaat voelen. Na een uur zijn de klachten volledig voorbij.
Ik heb deze duiker geadviseerd te letten op zijn drink- en voedingspatroon voor het duiken. Daarnaast heb ik hem adviezen gegeven hoe hij makkelijk kan klaren.