
[Vertigo]
Er zijn 2 verschillende vormen van draaiduizeligheid welke bij het duiken kunnen voorkomen:
* Alternobare vertigo
* Calorische vertigo
Een stukje anatomie om te begrijpen hoe dit precies werkt aan de hand van de afbeelding. Het middenoor [Middle Ear] is een afgesloten ruimte met lucht. Er is een verbinding met de neusholte via de buis van Eustachius [Auditory Tube]. De buis van Eustachius zorgt ervoor dat bij overdruk of onderdruk van het middenoor deze geklaard wordt met de neusholte.
Het evenwichtsorgaan [Semicircular Canals] maakt tezamen met het gehoororgaan deel uit van het binnenoor [Inner Ear]. Het binnenoor ligt direct naast het middenoor en wordt geprikkeld door de lucht hierin.
Het gebeurt mij wel eens dat ik na een duik boven kom met hevige draaiduizeligheid. Het kost me dan moeite om te focussen en om de horizon recht te zien. De hele wereld lijkt om me heen te draaien. Na een aantal seconden tot maximaal een minuut is dit weer helemaal weggetrokken en heb ik nergens meer last van. Hierbij is er met een duur woord sprake van een alternobare vertigo [alterno = afwisselend, bare = druk, vertigo = draaiduizeligheid], wat onschadelijk is.

Bij het opstijgen zet het lucht in je middenoor uit, wat druk geeft op het binnenoor met het evenwichtsorgaan. De buis van Eustachius zorgt ervoor dat de uitgezette lucht afgevoerd kan worden naar de neusholte.
Het kan echter voorkomen dat het afvoeren van lucht niet bij beide oren tegelijk gebeurd waardoor er een drukverschil bestaat tussen het linker en het rechter evenwichtsorgaan. De evenwichtsorganen worden verschillend geprikkeld, wat de draaiduizeligheid geeft. Zodra het middenoor weer goed geklaard is, is het drukverschil verdwenen en verdwijnt de draaiduizeligheid.
De ene duiker heeft vaker last van een alternobare vertigo dan de andere. Herkennen wat het is, zorgt ervoor dat je niet in paniek raakt van deze onaangename sensatie. Het komt vaker voor bij de opstijging dan bij de afdeling. Als je er vaak last van hebt, kan het helpen om langzamer op te stijgen en eventueel extra te slikken tijdens het stijgen.
Mocht de draaiduizeligheid langer dan 10 minuten aanhouden, dan is er mogelijk iets anders aan de hand en is het verstandig om een arts te consulteren. Een decompressieziekte in het binnenoor kan namelijk ook hevige draaiduizeligheid geven.

Een vorm van draaiduizeligheid welke bij het duiken kan voorkomen is de calorische vertigo [calorisch = temperatuur, vertigo = draaiduizeligheid]. Deze vorm van draaiduizeligheid ontstaat als er een temperatuurverschil in de oren is. Een onschuldige oorzaak van calorische vertigo is een krapzittende kap waarbij koud water sneller in het ene oor loopt als in het andere oor. Daarnaast kan deze vertigo nogal eens ontstaan op het moment dat je door de thermocline duikt en naar een koudere watertemperatuur gaat.
Een ernstige oorzaak is als koud water het middenoor binnendringt door een trommelvliesperforatie.