Gewrichtsprothese

[Prothesiologie]
[Totale knieprothese, TKP]
[Totale heupprothese, THP]

Vraag & Antwoord – Duiken met een gewrichtsprothese

Q/ Ik heb recent een operatie gehad waarbij ik een nieuwe knie/heup heb gekregen. Hoe lang moet ik wachten tot ik weer kan duiken?

A/ In principe kan, bij goede functie van het nieuwe gewricht, hiermee weer worden gedoken. Zeker als de orthopeed heeft aangegeven dat je alles weer mag doen, mag het duiken ook weer. Over het algemeen wordt geadviseerd om 3 maanden na een operatie te wachten alvorens het duiken te hervatten. Dit om het bot en de weefsels eromheen goed te laten herstellen.
Bij een knieprothese is het belangrijk dat de mobiliteit van het gewricht voldoende is, waarbij een buiging van minimaal 90 graden wordt aangehouden. Tevens heb ik van duikers met een knieprothese gehoord dat sommige vinslagen wat moeilijker gaan, zoals bijvoorbeeld de frogkick.
Bij een heupprothese bestaat er een risico op heupluxatie (dit geldt zowel boven- als onderwater). Bij het zwemmen kan dit risico hoger zijn vanwege de zwembeweging; bij het duiken maak je over het algemeen een andere beweging met het heupgewricht.

Het advies is om het duiken weer rustig op te pakken, dus eerst in het zwembad, vervolgens onder rustige omstandigheden in het buitenwater, voordat je weer de uitdagendere duiken (bijvoorbeeld in stroming) gaat maken.