Heupprothese

Vraag & Antwoord – Duiken met een heupprothese

Q/ 2 maanden geleden heb ik een heupprothese gekregen. De orthopeed gaf bij een controle aan dat ik alles weer mocht doen, zolang ik het rustig opbouw en mijn verstand gebruik. Wat is uw advies ten aanzien van het duiken?

A/ In principe kan, bij goede functie van het nieuwe gewricht, hiermee weer worden gedoken. Zeker als de orthopeed heeft aangegeven dat je alles weer mag doen, mag het duiken ook weer. Over het algemeen wordt geadviseerd om 3 maanden na een operatie te wachten alvorens het duiken te hervatten. Dit om het bot en de weefsels eromheen goed te laten herstellen.
Bij een heupprothese bestaat er een risico op heupluxatie (dit geldt zowel boven- als onderwater). Bij het zwemmen kan dit risico hoger zijn vanwege de zwembeweging; bij het duiken maak je over het algemeen een andere beweging met het heupgewricht.
Het advies is om het duiken weer rustig op te pakken, dus eerst in het zwembad, vervolgens onder rustige omstandigheden in het buitenwater, voordat je weer de uitdagendere duiken (bijvoorbeeld in stroming) gaat maken.