Hoofdpijn door koude stimulus

Hoofdpijn
IJshoofdpijn
Brain Freeze

Bij het onder water gaan, kunnen sommige mensen een kortdurende hevige hoofdpijn aan het voorhoofd krijgen; een ‘koude-stimulus hoofdpijn’. Dit is een zeer snel opkomende heftige pijn aan het voorhoofd, welke na enkele seconden tot maximaal 5 minuten weer wegtrekt. Op het moment dat het gezicht blootgesteld wordt aan het koude water, worden de aangezichtszenuwen geprikkeld waardoor er een verandering ontstaat in de bloedstroom. Er ontstaat een versnelling van de bloedstroom richting de hersenen om deze voldoende warm te houden. Dit resulteert in een uitbarsting van pijn die weggaat zodra het lichaam zich heeft aangepast aan de temperatuursverandering.

Een vergelijkbaar mechanisme ontstaat soms bij het eten van een ijsje. Reden waarom dit ook wel ‘ijshoofdpijn’ wordt genoemd. In het Engels wordt dit fenomeen een ‘brain freeze’ genoemd.
Het is gebleken dat ongeveer 1 op de 3 mensen last hebben van ijshoofdpijn. Mensen die bekend zijn met migraine, zijn er gevoeliger voor. IJshoofdpijn is een onschuldige vorm van hoofdpijn. Mocht de pijn langer dan 5 minuten aanhouden en/of gepaard gaan met andere verschijnselen als braken, gezichtsverlies of uitval van 1 van de ledematen, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen.