Klaplong

[Pneumothorax]

Vraag & Antwoord – Duiken na een klaplong

Q/ Een aantal jaar geleden heb ik plotseling een klaplong opgelopen. Nu heb ik een droom om te gaan duiken. Zou dat nog kunnen na deze klaplong?

A/ Een klaplong [pneumothorax] is lange tijd een reden geweest om mensen medisch gezien af te keuren om te duiken. Tegenwoordig wordt er naar de oorzaak en de restverschijnselen van de klaplong gekeken om te beoordelen of iemand medisch geschikt is om te duiken. Bij een spontane klaplong is er meestal sprake van een structurele longafwijking met bullae (met lucht gevulde blaasje), waarbij duiken absoluut gecontra-indiceerd is. Indien er sprake is van een trauma als oorzaak van de klaplong, zou duiken nog kunnen mits er geen restafwijkingen zijn. In geval van littekenweefsel of bullae als gevolg van de klaplong, kan alsnog niet gedoken worden.
Bij het duiken krimpt lucht (bij de afdaling) of zet lucht uit (bij de opstijging). Niet of slecht ventilerende longdelen (zoals bij bullae of littekenweefsel het geval kan zijn) kunnen tijdens de opstijging door ‘air trapping’ tot een longscheur en/of een luchtembolie lijden. 
Mijn advies: Laat je te beoordelen door een gespecialiseerd longarts met duikmedische kennis om te evalueren of er sprake is van bullae of littekenweefsel.