Klaren – tips

Tips om makkelijker te kunnen klaren

Begin al met klaren op het moment dat je met je hoofd onder water gaat, ook al voel je dan nog geen druk op je oren.


Forceer het klaren vooral niet! Neem er de tijd voor die je nodig hebt. Geef je buddy vooraf al aan dat je tijd nodig hebt voor het klaren, zodat die er rekening mee kan houden en niet gelijk naar de bodem zakt.


Sluit stress bij de duik zoveel mogelijk uit! Door stress span je (onbewust) je hals- en nekspieren aan, wat ook invloed heeft op het KNO-gebied, de buis van Eustachius smaller maakt en daardoor het klaren bemoeilijkt. Duik met bekend materiaal (liefst eigen materiaal). En duik met een buddy en gids/instructeur waarbij je je op het gemak voelt.


Zorg ervoor dat je hoofd hoger is als de rest van je lichaam; ga eventueel zelfs rechtop / verticaal in het water hangen. Daarbij kun je ook nog eens je hoofd kantelen, zodat het oor welke geklaard moet worden naar boven gericht is. Lucht stijgt namelijk op richting het wateroppervlakte. Als je ervoor zorgt dat het te klaren oor het hoogste punt van je lichaam is, dan zal de lucht makkelijker naar die plek verplaatst kunnen worden.


Duikers die gebruik maken van een volgelaatsmasker ervaren vaak dat ze makkelijker kunnen klaren. Op basis van mijn kennis van anatomie en fysiologisch van het klaren, heb ik daar de volgende verklaring voor:
* Je kunt makkelijker je neus dichtknijpen voor de Valsalva-manoeuvre als je de daarvoor bestemde nokjes van het volgelaatsmasker goed hebt ingesteld. Zeker in Nederland bij gebruik van dikke handschoenen kan dit bij een normaal masker nogal eens moeizaam gaan.
* Je hebt geen ademautomaat in je mond, waardoor je kaak meer ontspannen is. Ook kun je je onderkaak makkelijker op-en-neer bewegen bij een volgelaatsmasker. Door meer ontspanning van de spieren zal er ook meer ontspanning zijn rond de buis van Eustachius, wat het klaren weer vergemakkelijkt.


Proplugs Vented (oordoppen met een ventiel) zouden effectief kunnen zijn bij het vergemakkelijken van klaren. Zie elders op mijn website voor toelichting.


Een medicijn wat gebruikt kan worden om het klaren te vergemakkelijken, is Pseudo-Efedrine. In Nederland niet verkrijgbaar, maar in omliggende landen wel vrij verkrijgbaar bij een apotheek. Elders op mijn website geef ik uitleg over het werkingsmechanisme van Pseudo-Efedrine.