Pseudo-Efedrine

Structuurformule Pseudo-Efedrine
Structuurformule Pseudo-Efedrine

Een middel wat gebruikt kan worden om het klaren te vergemakkelijken, is Pseudo-Efedrine. Merknamen voor Pseudo-efedrine zijn bijvoorbeeld Afrinol, Sudafed, Vasocedine.

Pseudo-efedrine is een vasoconstrictor. Ofwel vertaald: het zorgt ervoor dat bloedvaatjes vernauwen, waardoor de zwelling van het neusslijmvlies afneemt. Hierdoor kan het klaren makkelijker gaan.
Pseudo-efedrine werkt maximaal 1-2 uur na inname en werkt vervolgens 3-8 uur door. Aangezien er geen sprake is van een rebound-effect, is het veilig om te gebruiken bij het duiken.
Alvorens je dit middel gaat gebruiken bij het duiken, is het verstandig om het op een eerder moment al eens te proberen of je er ongewenste bijwerkingen bij krijgt.

Moeilijkheid voor de Nederlandse duikers: Pseudo-efedrine is op de Nederlandse markt níet verkrijgbaar. Het staat op de dopinglijst. Pseudo-efedrine is namelijk ook een sympathicomimecum, waardoor het in hoge doseringen een stimulerend effect kan geven waardoor je alerter wordt en je hartslag toeneemt. In lage doseringen is het echter veilig om in te nemen en het gewenste effect te krijgen op het neusslijmvlies.
In omliggende landen is het vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Loop in Duitsland, België, of Groot-Brittannië een apotheek binnen, en je kunt dit gewoon meekrijgen. Let er dan wel op dat je om Pseudo-efedrine als monopreparaat vraagt; vaak wordt dit in combinatie-preparaten middelen tegen allergie of pijnstillers. Dit heb je helemaal niet nodig voor het duiken.
Ook op internet kun je Pseudo-efedrine bestellen. Dit is wel even een zoektocht, aangezien niet alle websites dit in Nederland leveren.

Voorop blijft nog wel het advies staan: als je verkouden bent, moet je NIET gaan duiken! Pseudo-efedrine is vooral te gebruiken om het klaren makkelijker te maken voor duikers die daar moeite mee hebben.