Liesbreuk

Mag je duiken met een liesbreuk? Dit is een vraag die mij al meerdere keren is gesteld. Een liesbreuk is een veelvoorkomende aandoening; in Nederland worden per jaar ongeveer 27.000 liesbreukoperaties verricht en is daarmee een van de meest uitgevoerde operaties door de algemeen chirurg (bron: NVvH-richtlijn ‘Liesbreuk bij Volwassenen’). En als je dan nagaat dat niet iedereen met een liesbreuk een operatie behoeft, zijn er nog veel meer mensen (en dus duikers) die een liesbreuk hebben!

Buikwandbreuk

Een liesbreuk [hernia inguinalis] is een vorm van een buikwandbreuk. Andere buikwandbreuken zijn de maagkuilbreuk [hernia epigastrica], een navelbreuk [hernia umbilicalis] en een littekenbreuk [hernia cicatricalis].
Bij een buikwandbreuk is er een zwakke plek of opening in de buikwand waardoor een gedeelte van de buikinhoud kan uitpuilen (meestal een stukje darm). Bij drukverhogende momenten, zoals bij hoesten of persen, kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. Naast mechanische bezwaren is er een risico dat de buikinhoud beklemd kan raken in de breukpoort met veel pijnklachten als gevolg. Er is dan sprake van een inklemming, waarvoor een operatie noodzakelijk is.

Duiken met een buikwandbreuk

Duiken kan een buikwandbreuk verergeren door de drukverhogende momenten rondom het tillen van de duikuitrusting en door de hydrostatische druk tíjdens het duiken. Bovendien kan het aanwezige gas in je maag en darmen uitzetten tijdens het duiken (wet van Boyle), wat een acute inklemming kan geven. Daarom is het niet verstandig om te duiken als er een buikwandbreuk is gediagnosticeerd en deze is nog niet behandeld.

Duiken na een liesbreuk-operatie

Chirurgische instrumenten

Duiken na een liesbreuk-operatie is afhankelijk van verschillende zaken. Enerzijds moet je er rekening mee houden dat het lichaam bezig is met het herstellen van de operatiewonden, en dat er ter plaatse een verhoogde doorbloeding is. Deze hogere doorbloeding geeft bij het duiken een verhoogd risico op decompressieziekte ter plaatse. Ga dus pas weer duiken op het moment dat de wonden goed genezen zijn, de hechtingen zijn verwijderd (als deze niet zelf oplossen) en er geen blauwe plek meer zichtbaar is. Dit is onafhankelijk van het duiken met droogpak of natpak.
Anderzijds ontstaat er een verhoogde druk op de buik (en dus de buikspieren) bij het duiken door de hydrostatische druk onder water en het tillen van je uitrusting boven water. Als het lichaam nog niet voldoende is hersteld van de operatie, kan er een recidief van de liesbreuk ontstaan. De hersteltijd is afhankelijk van de soort procedure en de grootte van de breuk, en varieert van 1 – 6 weken. Je zult van de chirurg leefregels meekrijgen na de operatie, waarin onder ander vermeldt wanneer je weer zware dingen mag gaan tillen. Houdt deze termijn in ieder geval aan alvorens het duiken weer te herstarten.