Liesbreuk

Vraag & Antwoord – Duiken na een liesbreuk-operatie

Q/ Ik word binnenkort geopereerd aan een liesbreuk. Hoe lang moet ik na deze operatie wachten voordat ik weer mag duiken?

A/ Duiken na een liesbreuk-operatie is afhankelijk van verschillende zaken.
Enerzijds moet je er rekening mee houden dat het lichaam bezig is met het herstellen van de operatiewonden, en dat er ter plaatse een verhoogde doorbloeding is. Deze hogere doorbloeding geeft bij het duiken een verhoogd risico op decompressieziekte ter plaatse. Ga dus pas weer duiken op het moment dat de wonden goed genezen zijn, de hechtingen zijn verwijderd (als deze niet zelf oplossen) en er geen blauwe plek meer zichtbaar is. Dit is onafhankelijk van het duiken met droogpak of natpak.
Anderzijds ontstaat er een verhoogde druk op de buik (en dus de buikspieren) bij het duiken door de hydrostatische druk onder water en het tillen van je uitrusting boven water. Als het lichaam nog niet voldoende is hersteld van de operatie, kan er een recidief van de liesbreuk ontstaan. De hersteltijd is afhankelijk van de soort procedure en de grootte van de breuk, en varieert van 1 – 6 weken. Je zult van de chirurg leefregels meekrijgen na de operatie, waarin onder ander vermeldt wanneer je weer zware dingen mag gaan tillen. Houdt deze termijn in ieder geval aan alvorens het duiken weer te herstarten.

Chirurgische instrumenten