Bètablokkers

Vraag & Antwoord – Duiken met bètablokkers

Q/ Sinds begin dit jaar gebruik ik bètablokkers in verband met migraine. Sindsdien is mijn migraine rustig en heb ik geen aanvallen meer. Kan ik veilig duiken met deze medicatie?

A/ Bètablokkers kunnen voor verschillende indicaties voorgeschreven worden en remmen de zogenoemde bèta-adrenerge receptoren. Deze receptoren zitten voornamelijk op de cellen in het hart en in bloedvaten. Voorbeelden van bètablokkers zijn Metoprolol, Propranolol, Sotalol.
Bètablokkers zijn lange tijd reden geweest om mensen af te keuren voor het duiken. Ze kunnen via verschillende mechanismen bijwerkingen geven welke gevaarlijk zijn voor het duiken:
* Remming het hart waardoor je de maximale hartfrequentie niet meer bereikt. Hierdoor kan het inspanningsvermogen afnemen.
* Vernauwing van de luchtwegen [bronchoconstrictie].
Tegenwoordig wordt er een individuele afweging gemaakt of er gedoken kan worden met bètablokkers. Bij een preventief duikmedisch onderzoek [duikkeuring] kan middels een inspanningstest en een longfunctietest onderzocht worden of de bètablokkers negatieve gevolgen heeft.

NB: de onderliggende aandoening van waarvoor de bètablokkers voorgeschreven wordt, kan op zichzelf een reden zijn om duiken te ontraden. Hoe dit bij migraine zit, heb ik beschreven in een eerdere blog.