Kinderaspirine tegen decompressieziekte

Vraag & Antwoord – Gebruik van kinderaspirine tegen decompressieziekte

Q/ Is het zinvol om dagelijks een kinderaspirine in te nemen tijdens een duikvakantie waarbij ik 3 duiken per dag maak? Dit om het risico op decompressieziekte te verlagen.

A/ In een kinderaspirine zit 80mg Acetylsalicylzuur (NB: in de ‘volwassen’ dosering van Aspirine zit 500mg Acetylsalicylzuur). Deze dosering is te laag om pijnstillend te werken, maar werkt bloedverdunnend en wordt preventief toegepast bij patiënten met bijvoorbeeld hartproblemen. Daarnaast wordt er wel eens gesproken dat Aspirine ook preventief werkt tegen decompressieziekte.

Bij decompressieziekte kunnen bloedplaatjes tegen de stikstofbellen gaan plakken, waardoor bloedvaten sneller verstopt kunnen raken. Reden waarom in sommige landen Aspirine wordt gegeven bij de behandeling van decompressieziekte. Er is echter geen bewijs voor dat Aspirine ook preventief werkt tegen decompressieziekte.
Daar tegenover staat dat kinderspirine door zijn bloedverdunnende werking juist ook een verhoogd risico op bloedingen bij het duiken geeft. Vooral bloedneuzen door barotrauma komen vaak voor bij duikers die bloedverdunners gebruiken (zie hier).

Mijn advies: vanuit duikmedisch oogpunt zal ik het preventief gebruik van kinderaspirine tegen decompressieziekte ontraden. Om het risico op decompressieziekte te verlagen, dien je zo conservatief mogelijk te duiken (zie hier voor uitleg en adviezen ten aanzien van conservatief duiken).