De menstruatiecyclus treedt op onder invloed van hormonen. FSH, LH, progesteron en oestrogeen zijn de bekendste hormonen hierin. Duiken beïnvloed de concentratie van deze hormonen en dus de menstruatiecyclus niet.
Een ander hormoon is prolactine, welke vooral bekend staat om het stimuleren van de melkproductie bij de vrouw. Prolactine heeft daarnaast ook onderdrukkende rol in het moment van de eisprong [ovulatie]. Tijdens of na hyperbare omstandigheden blijkt de prolactine-spiegel een aantal uren verhoogd te zijn, waardoor dus het tijdstip van de eisprong onderdrukt wordt. Bij vrouwen die bezig zijn met een fertiliteitsbehandelingen wordt het duiken rond de ovulatie daarom ontraden.
Elke vrouw ervaart menstruatie op een andere manier. De ene vrouw heeft geen of nauwelijks klachten, terwijl de ander een aantal dagen in bed ligt vanwege hevige menstruatiekrampen met buikpijn. Een vrouw moet tijdens de menstruatie zelf kunnen inschatten of ze met de menstruatieklachten kan sporten en duiken.
Bij veel bloedverlies door menstruaties kan er een bloedarmoede ontstaan. Ook bloedarmoede is geen absolute contra-indicatie om te duiken, maar de aanbeveling is om de bloedarmoede te behandelen om problemen tijdens het duiken door een verminderde conditie te voorkomen (zie hier voor mijn eerdere geschreven blog over bloedarmoede).
Een aantal weetjes over duiken tijdens de menstruatie:
* Er is geen verhoogd risico op duikongevallen rondom de menstruatie.
* Duiken kan zelfs positieve invloed hebben op menstruatiekrampen! Door het bewegen wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt, welke ook pijnstillend werkt.
* Vrouwen zijn wel eens bang dat er tijdens de menstruatie een verhoogde kans bestaat op aanvallen van haaien, maar dit is een fabel.
* Een tampon kan tijdens het duiken veilig gebruikt worden. De hyperbare omstandigheden hebben hier geen invloed op. Er is een kleine kans dat de tampon bacteriën uit het water kan opnemen, dus het is verstandig om hem direct na het duiken te verwisselen.