Middenrifbreuk

Emoticon misselijkheid / boeren

Bij een hernia diafragmatica is er sprake van een middenrifbreuk. Het middenrif is een spierplaat tussen de borstholte en de buikholte. In het middenrif zit een opening waar de slokdarm heen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, wordt er gesproken van een middenrifbreuk.
De overgang van de slokdarm naar de maag zit precies op de plek waar de slokdarm door het middenrif heen gaat. Bij een hernia diafragmatica wordt de maag richting de slokdarm minder goed afgesloten, en kan zelfs gedeeltelijk in de borstholte komen te liggen. De maaginhoud kan makkelijker omhoog stromen. Dit kan klachten van zuurbranden en oprispingen geven, wat behandeld wordt door een maagzuurremmer (bijvoorbeeld: Pantoprazol, Omeprazol). 

Bij het duiken kunnen klachten van de hernia diafragmatica verergeren. Dit heeft 2 oorzaken:
* Door de hydrostatische druk op het lichaam worden de buikorganen enigszins verdrukt. Er is daarbij ook extra druk op de maag. Aangezien de maag door de hernia diafragmatica minder goed wordt afgesloten, zal er bij het duiken extra maaginhoud richting de slokdarm kunnen verplaatsen.
* Tijdens het duiken heb je een horizontale houding. Vanwege verandering van de zwaartekracht kan de maaginhoud ook makkelijker naar de slokdarm kan verplaatsen.

Het risico op verergering van zuurbranden hoeft op zichzelf geen reden te zijn om het duiken te ontraden. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Echter bij een grote hernia diafragmatica bestaat het risico dat de buikorganen door de hydrostatische druk verder de borstholte in gedrukt worden, wat ernstige gevolgen kan hebben. 

Gerelateerd: Duikerskoliek, zie hier.