Pacemaker / ICD

Vraag & Antwoord – Duiken met een pacemaker

Q/ Ik heb al jarenlang een ICD. Nu wil ik graag mijn duikbrevet gaan halen. Mag ik duiken met een ICD of niet?

A/ Er is een verschil tussen een ICD [Implanteerbare Cardioverter Defibrillator] en een pacemaker. Bij een ICD kan er een schok afgegeven worden indien er sprake is van een ritmestoornis, bij een pacemaker is het hart meestal volledig afhankelijk van het pacen van dit apparaatje en wordt hij continu gebruikt. In dit laatste geval is er meestal ook sprake van een structurele afwijking in het hart. Zoals ik eerder heb geschreven, wordt bij het duiken het hart fors belast. In geval van een pacemaker wordt duiken dan ook ontraden.
In geval van een ICD is de duikgeschiktheid afhankelijk van de oorzaak waarom een ICD noodzakelijk is en de hartfunctie. Indien er een goede hartfunctie is waarbij een inspanningstest zonder problemen kan worden doorstaan en de ICD-functie niet vaak wordt gebruikt, zou duiken mogelijk kunnen zijn. Daarbij is het nog wel de vraag of de ICD zélf geschikt is om tegen de druk onder water te kunnen. Blijft het apparaatje goed functioneren bij hyperbare omstandigheden? Dit moet bij de fabrikant geïnformeerd worden.

Mijn advies: Met een ziektegeschiedenis van een pacemaker of een ICD is het sowieso verstandig om een preventief duikmedisch onderzoek te laten verrichten alvorens te starten met een duikopleiding.