Q&A – Pijnklachten na tandartsbezoek
Q/ Hoe kan het dat ik 2 dagen na het vullen van een gaatje bij de tandarts tijdens een duik veel pijn heb gekregen? Ik heb mijn duik ervoor moeten afbreken.
A/ Bij het vullen van een gaatje kan er weleens een luchthoudende ruimte ontstaan in de tand of kies. Dit kan problemen geven bij het duiken. Zoals je weet, krimpt lucht bij de afdaling en zet lucht uit bij de opstijging. Alle luchthoudende ruimtes in het lichaam hebben hiermee te maken. Probleem bij een luchthoudende ruimte in het gebit is dat deze afgesloten is, dus dat het krimpen of uitzetten van de lucht niet geklaard kan worden. Daardoor ontstaan er pijnklachten. Hierbij is er dus sprake van een barotrauma.
Advies is om bij de tandarts aan te geven dat je duikt, zodat er bij het vullen van een gaatje rekening mee gehouden kan worden dat hij volledig opgevuld wordt.
Q&A – Duiken na het trekken van een kies
Q/ Ik heb vanochtend onverwachts mijn kies laten trekken. De kies was al helemaal door en niet zo groot. Hij was de afgelopen week gaan irriteren. Mijn tandarts heeft de kies eruit getrokken. Doordat de kies mooi recht erdoorheen was gekomen, kon hij hem vrij gemakkelijk verwijderen.
Mijn tandarts gaf aan dat het trekken van de kies geen belemmering is voor duiken, maar online lees ik verschillende verhalen. Ik heb volgend weekend een duikweekend in Zeeland gepland; is dit verantwoord?
A/ Na het trekken van een kies, zit er een wondje in de mondholte/kaak die moet genezen. Gedurende deze genezing is er een verhoogde doorbloeding, wat theoretisch een verhoogde kans geeft op decompressieziekte ter plekke. Daarnaast kun je een verhoogde kans op infecties hebben ter plaatse van de wond.
Als het trekken van de kies ongecompliceerd is verlopen (en dat begrijp ik vanuit je vraag) en ook het herstel zonder problemen verloopt, verwacht ik dat je na een week wel weer kunt duiken.