Vliegen en duiken

Duiken na het vliegenVliegen na het duiken

Duiken na een lange vlucht geeft een relatief verhoogd risico bij het duiken. Enerzijds ligt er de vraag of je voldoende uitgerust ben om te duiken na een lange vlucht waarbij mogelijk ook nog eens verschillende tijdzones gepasseerd zijn. Het grootste probleem kan echter liggen bij de uitdroging door de langdurige vlucht. Uitdroging zorgt voor minder efficiënte afvoer van stikstof, waardoor het risico op decompressieziekte groter is. Dit is vooral een theoretische overweging; bij wetenschappelijk onderzoeken is dit niet heel duidelijk naar voren gekomen.
Het advies luidt om minimaal 12 uur (en liever nog 24 uur) na een lange vlucht te wachten om te gaan duiken. Zorg ervoor dat je voldoende tot rust komt en dat je goed eet en drinkt. Mocht je eerder willen gaan duiken, is het advies om in ieder geval conservatief te gaan duiken.

Vliegen na het duiken verhoogt het risico op het krijgen van decompressieziekte, omdat de druk in een vliegtuigcabine lager is dan op grondniveau. Bij een commerciële vlucht is de cabinedruk ongeveer 0,76ata. Hierdoor zetten aanwezige stikstofbellen zich uit, wat decompressieverschijnselen kan geven.

DAN heeft hier onderzoek naar gedaan en de volgende richtlijn voor gegeven:
* Na een enkele duik binnen de nultijden:  >12 uur
* Na meerdere dagen achter elkaar duiken of meerdere duiken op een dag (allen binnen de nultijden): >18 uur
* Na een decompressie-duik: >24 uur