Vliegen en duiken

Duiken na het vliegenVliegen na het duikenVliegen na decompressie-behandeling

Duiken na een lange vlucht geeft een relatief verhoogd risico bij het duiken. Enerzijds ligt er de vraag of je voldoende uitgerust ben om te duiken na een lange vlucht waarbij mogelijk ook nog eens verschillende tijdzones gepasseerd zijn. Het grootste probleem kan echter liggen bij de uitdroging door de langdurige vlucht. Uitdroging zorgt voor minder efficiënte afvoer van stikstof, waardoor het risico op decompressieziekte groter is. Dit is vooral een theoretische overweging; bij wetenschappelijk onderzoeken is dit niet heel duidelijk naar voren gekomen.
Het advies luidt om minimaal 12 uur (en liever nog 24 uur) na een lange vlucht te wachten om te gaan duiken. Zorg ervoor dat je voldoende tot rust komt en dat je goed eet en drinkt. Mocht je eerder willen gaan duiken, is het advies om in ieder geval conservatief te gaan duiken.

Vliegen na het duiken verhoogt het risico op het krijgen van decompressieziekte, omdat de druk in een vliegtuigcabine lager is dan op grondniveau. Bij een commerciële vlucht is de cabinedruk ongeveer 0,76ata. Hierdoor zetten aanwezige stikstofbellen zich uit, wat decompressieverschijnselen kan geven.

DAN heeft hier onderzoek naar gedaan en de volgende richtlijn voor gegeven:
* Na een enkele duik binnen de nultijden:  >12 uur
* Na meerdere dagen achter elkaar duiken of meerdere duiken op een dag (allen binnen de nultijden): >18 uur
* Na een decompressie-duik: >24 uur

Als je heel veel pech hebt en tijdens een vakantie een duikongeval krijgt is er een behandeling in de hyperbare kamer op de vakantiebestemming nodig. Wanneer mag je dan weer vliegen?
Er wordt over het algemeen geadviseerd dat je 72 uur / 3 dagen na de laatste behandeling weer mag vliegen. Soms zijn er meerdere behandelingen in de hyperbare kamer nodig om alle klachten weg te krijgen, en die zullen allemaal op de vakantiebestemming moeten plaatsvinden. Het is in deze situatie overigens sowieso verstandig om te overleggen met je duikverzekering en het advies van de hyperbare arts op te volgen.