Over mij

Ik ben Franka Appelman en heb in 2017 in duiken een nieuwe passie gevonden. Dit begon met een introductieduik tijdens een vakantie op Bonaire; ik was gelijk gegrepen door het duikvirus! Na het behalen van mijn Open Water-brevet op Bonaire, ben ik me gaan oriënteren op het duiken in Nederland. Ik sloot me aan bij een groep duikvrienden die frequent in Nederland duiken. Momenteel lig ik bijna wekelijks in verschillende Nederlandse zoete wateren of in de Grevelingen / Oosterschelde, zowel zomer als winter. Daarnaast heb ik op mooie tropische plekken mogen duiken, waaronder de Cariben, Malediven en de Rode Zee.
 
Duiken is voor mij een enorme ontspanning. Het zweven onderwater geeft een heel vrij gevoel. Daarnaast ben je gefocust op je eigen ademhaling; andere geluiden hoor je niet onder water. Het is een soort van meditatie voor me. En als je dan ook nog mooie dingen ziet onderwater, is het plaatje voor mij helemaal compleet!

Na het behalen van mijn Advanced Open Water- en Rescue-brevet ging ik me beraden op mijn verdere duikcarrière. De duikgeneeskunde trok me erg aan. In het dagelijks leven ben ik namelijk werkzaam als arts. Ik werk als specialist ouderengeneeskunde in een verpleeghuis. Tijdens dit werk heb ik niet te maken met duiken, maar het is natuurlijk wel leuk om mijn vak en mijn passie met elkaar te kunnen combineren!

Zodoende ben ik de opleiding voor ‘Medical Examiner of Divers’ gaan doen, welke ik in 2019 heb afgerond. Momenteel ben ik dus internationaal geregistreerd als ‘Medical Examiner of Divers’; in Nederland duikerarts genoemd. Mijn werkzaamheden als duikerarts vind ik dusdanig leuk om te doen, dat ik hier in 2020 een eigen onderneming in ben gestart: DUIKDOKTER.com. In 2023 ben ik geherregistreerd als ‘Medical Examiner of Divers’.